G21 suszarka spożywcza paradiso big (8595627407568)

od 299,00 PLN


  • Moc: 550 W
  • samoczynne wyłączanie
  • Zegar cyfrowy
  • Ustawienie temperatury: 40-70 ° C

Pozwala błyskawicznie i wydajnie suszyć przeróżne produkty. W zestawie znajduje się 6 sit o wielkości 42 × 28,5 cm z regulacją wysokości. Urządzenie ma wentylator, zapewniający równomierne suszenie. Regulacja temperatury 40 – 70° C zagwarantuje trafną konserwację owoców, warzyw, grzybów i ziół

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z towaru przez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym również ryby). Pierwotnie suszono mięso z użyciem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym cykl ten często przypominał wędzenie. Obecnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są na dodatek niepokaźne aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnaużyć piekarnik elektrycznykonsoliduje się to ze znacznie większym zużyciem prądu elektrycznego).

z zasady suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).

Na skalę przemysłową suszy się też mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.

Usunięcie wody zapobiega rozwój drobnoustrojów, jak dodatkowo wydajnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.