Gorenje suszarka spożywcza FDK 24 DW

od 0,00 PLN

Suszarka do grzybów i owoców

  • 5 sit suszących
  • Średnica sita: 31 cm
  • Regulacja wysokości sita (2,8 i 5 cm)
  • Możliwość suszenia większych kawałków

Gorenje FDK 24 DW to elektryczna suszarka do warzyw i owoców o mocy 240 W.

  • wyekwipowana jest w 5 pojemnych sit oraz możliwość regulowania ich wysokości.
  • posiada czytelny ekran LED oraz timer, który umożliwia nastawienie samoczynnego wyłączenia. Urządzenie można nastawić na dowolną temperaturę w zakresie 35 do 70 poziomów Celsjusza.
  • niepokaźny czas suszenia wynosi 30 minut a maksymalny 19,5 godziny.
  • Suszarka perfekcyjnie pasuje do suszenia ziół, warzyw, owoców i ryb, mięsa i grzybów.

artykuł jest nowy, ma 24 miesięczną gwarancję!

  • Regulacja czasu suszenia
  • Regulacja temperatury w zakresie: 35 – 70°C
  • Sygnał dźwiękowy oznajmiający o zakończeniu suszenia
  • wyświetlacz LED
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • Cicha praca
  • Łatwe czyszczenie
  • Kolor: biały
  • Moc: 200 – 240 W
  • wymiary: 31,5 × 31,5 × 30 cm

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z artykułu przez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym na dodatek ryby). Pierwotnie suszono mięso z zastosowaniem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym cykl ten niejednokrotnie przypominał wędzenie. Obecnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są dodatkowo znikome aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnaużyć piekarnik elektrycznyzespaja się to ze widocznie obszerniejszym zużyciem prądu elektrycznego).

przede wszystkim suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).
Na skalę przemysłową suszy się dodatkowo mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.
Usunięcie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jak ponadto efektywnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.